Groep 5b

Welkom bij groep 5b. 

Hieronder vindt u de activiteiten van groep 5b. Naast een kleine toelichting van de activiteit zijn er natuurlijk de foto's erbij geplaatst om meteen een leuke indruk te krijgen. 

BERICHTEN

10 jul 2019 - Juffendag 2018-2019
Preview foto Op 10 juli vierden we met de groepen 3, 4 en 5 juffendag. De dag begon met de juf verwennen met de leukste, lekkerste en mooiste cadeautjes. Nadat de juf de cadeautjes in ontvangst had genomen, liep ongeveer 11 leerlingen een modeshow op muziek met commentaar van een van de leerlingen. Daarna deden we bingo. Bij een "volle rij" mocht je een klein cadeautje uitzoeken. 

Na het buitenspelen mochten de leerlingen naar de verschillende lokalen van de middenbouw om daar een pannekoek te versieren, plaats te nemen in het relaxlokaal, een tattoo te laten zetten, spelletjes te doen of een film bekijken. Het was een leuke en gezellige dag. 


10 jul 2019 - Techniek: De knikkerbaan
Preview foto De afgelopen week hebben de leerlingen in groepjes van 3 een knikkerbaan van wc-rollen en papier gemaakt. Na wat rondkijken bij andere groepjes en experimenteren hebben de meeste groepjes een "functionerende" knikkerbaan gemaakt. 

De leerlingen mochten dit keer zelf kiezen met wie ze wilden samenwerken. 


10 jul 2019 - Workshops feestweek
Preview foto Op dinsdag 11 juni volgden de leerlingen verschillende workshops tgv het 5 jarig bestaan van de Koosmeindertsschool. De leerlingen konden kiezen uit de volgende workshops: dans, fitness, knutselen, techniek, basketbal en koken. 

10 jul 2019 - Schoolreis naar Blijdorp
Preview foto Op vrijdag 21 juni zijn we met de groepen 4 en 5 op schoolreis geweest naar Blijdorp. Het was lekker weer, de kinderen waren gezellig en het was een hele geslaagde dag. 

12 apr 2019 - Rekenkaartspelletjes
Preview foto Zo af en toe doen we rekenkaartspelletjes. De rekenkaartspelletjes zijn: Regenwormen Junior, Takes 5, The Game, Phase 10, Qwixx, Gesjaakt. De meeste spelletjes kun je met 2 tot 5 personen spelen. Soms mogen de leerlingen zelf kiezen met wie ze spelen en soms kiest de leerkracht leerlingen. 

12 apr 2019 - Lente- en paasknutsels
Preview foto In groep 5B  maken de leerlingen ook graag knutsels. De afgelopen weken waren dat een bloemenwei van gevouwen bloemetjes en een rietje als steel en een geborduurd paasei. Eerst een paasei uitknippen van gaatjeskarton en dan met wol en een grote naald een patroon erin borduren. Onder het borduren werd er gezellig gekletst. 

12 apr 2019 - Young Engineers
Preview foto Donderdag 11 april 2019 heeft groep 5 van meester Joost van instelling Young Engineers een les techniek gekregen. In tweetallen maakten de leerlingen mbv een doos met legostukjes een drumstelletje. Met behulp van een kaart waarop stond hoe je het drumstelletje moest bouwen, bouwden de leerlingen een drumstel dat het vanzelf deed mbv een motortje. Het enthousiasme was erg groot. In mei krijgen de leerlingen hun tweede les techniek van meester Joost. 

08 mrt 2019 - Panorama Mesdag
Preview foto Donderdag 7 maart is groep 5B naar Panorama Mesdag geweest. Eerst een tripje met de bus naar het museum, daarna in 2 groepen langs het panorama en de schilderijen van meneer en mevrouw Mesdag. De leerlingen waren bijzonder enthousiast en vonden het een leuk en leerzaam bezoek aan een museum.

06 mrt 2019 - Proef de stad
Voor de vakantie hebben we gewerkt aan het thema “Proef de stad”. Tijdens dit thema ging het met name om het doorlopen van een creatief proces. Tijdens dit proces werd er een beroep gedaan op vaardigheden zoals beschrijven, verbeelden, laten ervaren, laten proeven etc.

Tijdens de eerste activiteit zijn we naar buiten gegaan op zoek naar plantjes, die je kan ruiken en proeven. Van brandnetels kun je thee trekken.

In de tweede les bekeken we een aflevering van klokhuis over smaak. Daarna hebben de leerlingen een aantal etenswaren geblindoekt geproefd. Het waren olijven, augurken, chocopasta en crepefruit. De smaken waren zoet, zuur, zout en bitter.

In de volgende activiteit bedachten de leerlingen een toneelstukje over een zelfverzonnen medicijn. Dit vonden ze erg leuk om te doen en hier hebben we dan ook veel tijd aan besteed. Na het bedenken en oefenen van het toneelstukje, hebben de leerlingen het voor de klas opgevoerd.

Als laatste activiteit hebben de leerlingen een tekening gemaakt met etenswaren daarin verwerkt. Voordat ze met deze tekening aan de slag gingen,  hebben we eerst naar werk van de kunstenaar Diego Cusano gekeken. Hij maakt mooie, grappige en leuke tekeningen, met bijv. spagetti daarin verwerkt  als haar of een stuk pizza verwerkt als jurk.


23 jan 2019 - Knutselen
Preview foto Dinsdagmiddag 22 januari kwam de eerste sneeuw van dit jaar naar beneden. De leerlingen waren dolenthousiast en konden niet wachten om lekker buiten te spelen in de sneeuw. Naar aanleiding van de sneeuw hebben we 's middags ijskristallen van wattenstaafjes op papier gemaakt. 

06 dec 2018 - SURPRISES 2018
Preview foto Wat was het een gezellige ochtend. Iedereen heeft voor het eerst een mooie surprise gemaakt voor een andere leerling. Voor sommigen was het erg lastig om geheim te houden voor wie ze iets moois gingen maken. Bij de meesten was het echter wel gelukt. Om de beurt hebben de leerlingen hun gedicht voorgelezen. Daarna gingen ze op zoek naar hun cadeau. Vaak met wat hulp van andere leerlingen, die ook erg nieuwsgierig waren waar het cadeau verstopt zat. Nadat alle gedichten waren voorgelezen en de surprises waren uitgepakt, hebben we met elkaar het lokaal weer opgeruimd. Het was een hele geslaagde ochtend: woensdag 5 december 2018 

01 nov 2018 - ARCHEOLOGIE DEN HAAG
Preview foto Op dinsdag 30 oktober 2018 is groep5B naar het museum ARCHEOLOGIE DEN HAAG geweest. We hebben hier de les "Hoe oud is Den Haag" gevolgd. A.h.v. foto's vertelde de museumjuf waar er vondsten zijn gedaan in Den Haag. O.a. bij het maken van de trambaantunnel zijn er redelijk veel vondsten gedaan.  Na de uitleg bij de foto's op het smartboard mochten de leerlingen opgegraven potjes, scherven etc. vasthouden. Hierna zijn we naar de kluis, waar rekken met  opgegraven schatten staan, gegaan. Hier staan veel kannetjes, bordjes en kommetjes. De leerlingen vonden de pispot een hele interessante vondst. Na het bezoek aan de schatkamer in de kluis, mochten alle leerlingen in een zakje met bronzen, zilveren en gouden nagemaakte muntjes grabbelen. Een mooi aandenken aan het het museum "ARCHEOLOGIE DEN HAAG". 

19 okt 2018 - KINDERBOEKENWEEK 2018-2019
Preview foto In de weken van woensdag 3 okt t/m vrijdag 12 okt  hebben wij regelmatig aandacht besteed aan de kinderboekenweek in de klas. Na de opening op het plein met o.a. Koos Meinderts die voorlas uit eigen werk, gingen de kinderen boeken kopen op de kinderboekenmarkt. Na de markt hebben ze een tijdlang gelezen in hun gekochte boeken. We hebben een woordweb over vriendschap gemaakt. Eerst in zelfgekozen tweetallen. Een tweetal met een vriend of vriendinnetje. In het woordweb schreven de leerlingen allemaal woorden waaraan de kinderen dachten als ze aan vriendschap dachten. Daarna hebben we samen met de klas een woordweb gemaakt.

Ook hebben de leerlingen gedurende deze week hun schoudermaatje geinterviewd over de hoofdpersoon uit het boek, dat ze nu aan het lezen zijn. We leerden welke vragen we moeten stellen om een goed beeld te krijgen van de hoofdpersoon en daarmee een beeld van het boek. Een aantal kinderen werd enthousiast om ook het boek van hun schoudermaatje te gaan lezen. Doordat we regelmatig aandacht aan boeken schenken, lezen de meeste leerlingen met steeds meer plezier in hun eigen leesboek. Na de herfstvakantie houdt elke leerling een boekbespreking. We hebben een boekmannetje gemaakt met ons favoriete boek. We hebben een vriendschapsarmbandje gemaakt. Dit is een armbandje van een gehaakt touwtje. Eerst met 1 draad, daarna met 2 draden van verschillende kleuren. Degenen die het snel door hadden, hielpen de anderen. Een aantal armbandjes hebben we tentoongesteld tijdens "Koos got Talent".

 


31 aug 2018 - start schooljaar 2018-2019
Het nieuwe schooljaar is van start gegaan. In groep 5b zitten dit jaar 16 jongens en 11 meisjes. Het is een gezellige groep. Om de goede sfeer te behouden volgen we lessen uit de methoden “Goed van Start” en  “Kleur”. De methode “Goed van Start” helpt om samen met de leerlingen in het begin van het schooljaar de toon te zetten voor een fijn en positief leerklimaat. De methode “Kleur” is een levensbeschouwelijke methode vanuit sociaal-emotionele thema’s. Enkele thema’s zijn: In je kracht staan, tolerantie, smaken verschillen, ik ben lekker kind etc.

Als overgang tussen 2 basisvaardighedenlessen zingen we liedjes, doen we een spelletje of een energizer.

De tafels staan georganiseerd in groepjes. De leerlingen vormen samen een team. Elke week is een andere leerling van het team de materiaalchef. De materiaalchef deelt schriften of andere materialen uit in het team. Elk teamlid heeft een cijfer van 1 t/m 4. In de teams werken de schoudermaatjes regelmatig samen in 2-tal coach. Naast de cooperatieve werkvorm 2-tal coach, waarbij de leerlingen met hun schoudermaatje samenwerken, gebruiken we ook nog andere cooperatieve werkvormen zoals tweepraat en  mixtweetalgesprek. 

In de klas hangt een zogenaamde “taakjeslijst”. Hierop staan taken genoemd, die te maken hebben met het netjes houden van de klas. We dragen hier nl. gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor.

Na de klassikale instructie van de basisvaardigheden waarin o.a. het doel van de les wordt benoemd, vindt de verwerking plaats op tablets. Na de verwerking van de lesopdrachten werken de leerlingen verder aan eigen leerdoelen in het werkpakket. Naast de basisvaardigheden krijgen de leerlingen les in zaakvakken zoals aardrijkskunde mbv de methode “De blauwe planeet”, geschiedenis mbv de methode “Speurtocht”, natuur mbv de methode “Natuniek” en  verkeer mbv de methode “Klaarover”.

De opdrachten van de creatieve vakken volgen de seizoenen, de zaakvakmethoden en de jaarlijkse feesten zoals Sint, Kerst etc. Voor muziek maken we gebruik van de methode “Zangexpress”.

De gymlessen zijn op dinsdag- en vrijdagmiddag.

In groep 5 krijgen de leerlingen elke week huiswerk voor spelling en rekenen. Ze houden na de herfstvakantie een boekbespreking en na de voorjaarsvakantie een spreekbeurt.

 

De groeten uit groep 5B